Spaanse Polder, een van de grootste bedrijventerreinen in West-Europa, is volop in ontwikkeling. Om de ontwikkelingen te kunnen meten, heeft Gemeente Rotterdam aan Hogeschool Rotterdam en Bureon gevraagd een gebiedsmonitor te ontwikkelen. Deze monitor moet de gemeente inzicht geven in hoe het bedrijventerrein presteert op drie belangrijke beleidsterreinen die door de gemeente zijn opgesteld: economisch floreren van het bedrijfsleven, kwaliteit van de fysieke omgeving en veiligheid. Het ontwerp is in mei door het onderzoeksteam aan de stadsmarinier en zijn team gepresenteerd.
Als je een mooi beeld wilt van de Spaanse polder, vraag stadsmarinier Rien van der Steenoven dan eens een 360-graden rondleiding op de zesde verdieping van Galateestraat 7 te verzorgen. Bij mooi weer passeren bij deze rondgang alle beeldbepalende panden in de Spaanse Polder de revue: de Nelle fabriek, de hoogbouw van Verstegen, de Spaanse kubus, het schip van Schmidt Zeevis en, in de verte, het kerktorentje van Overschie. Maar hoe mooi en scherp het zicht vanaf het dak van deze locatie van de gemeente Rotterdam op de Spaanse Polder ook is, het geeft geen beeld hoe de polder zich op de beleidsterreinen van de gemeente ontwikkelt.
Ontwikkeling gebiedsprofiel
Om deze ontwikkelingen op de beleidsterreinen van de gemeente in beeld te krijgen, heeft de stadsmarinier aan Hogeschool Rotterdam (Kenniscentrum Business Innovation) en Bureon opdracht verleend een gebiedsprofiel te ontwikkelen voor de Spaanse Polder. Dit profiel voor de Spaanse polder bevat zo’n zestig effectindicatoren op de gebieden economie, veiligheid en fysieke omgeving. Het onderzoeksprofiel geeft op deze drie gebieden inzicht hoe het bedrijventerrein presteert, waaruit vernieuwing in het gebied naar voren komt en wat het gebied bijdraagt aan de stad en omgekeerd.
Het ontwerp is in mei door het onderzoeksteam aan de stadsmarinier en zijn team gepresenteerd. De conclusie was: het profiel is begrijpelijk, inzichtelijk en kan jaarlijks tegen niet al te hoge kosten worden gerealiseerd. Nu duidelijk is welke indicatoren gewenst en beschikbaar zijn, is de volgende stap het verzamelen en analyseren van de data om nog dit jaar een nulmeting van het profiel te realiseren.
Geef een reactie