Bureon en Concire hebben onderzoek verricht naar de impact van digital manufacturing, en dan met name 3D printing, op de regionaal-economische ontwikkeling in Nederland. Wat kan 3D-printing gaan betekenen voor de economie van steden? En op welke manier kunnen steden rekening houden met veranderingen in productieketens in hun economische en ruimtelijke beleid?
Eindhoven wordt gezien als een belangrijke broedplaats voor de 3D printing activiteiten, maar ook Rotterdam heeft ambities bedrijvigheid die 3D printing toepassen verder tot ontwikkeling te laten komen. Zo is vorig jaar het initiatief Printing the City (met o.a. een congres en netwerkactiviteiten) opgestart en wordt binnenkort een manifest aan het college van B&W van Rotterdam aangeboden om de ondersteuning van bedrijven met 3D printing activiteiten kracht bij te zetten.
Het onderzoek gaat allereerst in op de vraag waar het fenomeen 3D printing momenteel staat in fase van ontwikkeling en wat de perspectieven ervan zijn. Dit gebeurt onder meer door de bekendheid met en potentie van 3D printing technieken te peilen onder ondernemers zowel binnen als buiten de 3D printing sector zelf en onder partijen die voor de verdere ontwikkeling van de sector van belang zijn, zoals lokale overheden en de vastgoedsector.
Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de kansen die 3D printing biedt voor stedelijke economieën zoals die van Eindhoven en Rotterdam en op welke wijze dat wordt bepaald door het investerings- en vestigingsgedrag van bedrijven die zich op 3D printing activiteiten richten. Op die manier wordt duidelijk op welke wijze steden en regio’s de kansen voor groei van dergelijke activiteiten (in termen van bedrijvenacquisitie en expansiestimulering) kunnen benutten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureon.
Geef een reactie